Skip to content
Proteïne Overload? Hoe ik dit in 1 Was Heb Gefixt - CG Curls - Amazing Curls

Proteïne Overload? Hoe ik dit in 1 Was Heb Gefixt

Proteïne Overload? Hoe ik dit in 1 Was Heb Gefixt

Hey allemaal! Ik ga een verhaal met jullie delen over hoe ik mezelf een proteïne overload heb bezorgd en, belangrijker nog, hoe ik het heb opgelost. Laten we beginnen met wat een proteïne overload precies is.

Wat is een Proteïne Overload?

Een proteïne overload bij krullend haar ontstaat wanneer er te veel proteïne in je haar zit. Dit kan allerlei problemen veroorzaken die je haar er minder gezond uit laten zien en aanvoelen. Je vraagt je misschien af hoe dit kan gebeuren. Nou, laten we eens kijken naar enkele oorzaken.

Een belangrijke oorzaak is het overmatig gebruik van proteïnerijke producten. Denk aan shampoos, conditioners en leave-in conditioners die allemaal proteïnen bevatten. Als je deze producten allemaal tegelijk gebruikt, kan je haar overladen raken met proteïne. Een andere oorzaak is een verkeerde balans tussen proteïne en vocht. Krullend haar heeft een delicate balans nodig, en te veel proteïne zonder voldoende vocht kan leiden tot droog en broos haar.

Hoe herken je een proteïne overload?

Je haar kan aanvoelen als stro: droog, stug en moeilijk te stylen. Het kan ook breekbaar zijn en gespleten haarpunten krijgen. Je verliest de elasticiteit in je haar, wat betekent dat het niet meer terugveert als je eraan trekt. En tot slot, je haar kan zijn glans verliezen en er dof en levenloos uitzien.

Hoe ik Bewust Mezelf een Proteïne Overload Heb Bezorgd

Laat me je vertellen hoe ik dit bij mezelf heb gedaan.

In mijn vakantie, want ja dan heb je wel even tijd, besloot ik mijn haar een masker te geven. Ik gebruikte de All-in-One Treatment gemengd met Proteine Druppels en liet dit een uur inwerken. Daarna spoelde ik het meeste uit, maar liet een beetje achter in mijn haar. Vervolgens bracht ik onze Styling Gel aan, opnieuw gemengd met proteïne druppels, en daarna nog meer proteïne druppels op nat haar. Nadat ik mijn haar had gedroogd, leek alles in eerste instantie goed, maar al snel voelde mijn haar droog en stug aan. 

 

 

Mijn Haar Eigenschappen

Misschien helpt het om te weten dat mijn haar zowel laag als hoog poreus is. Mijn onderhaar is laag poreus; het voelt glad aan als je er met je vingers overheen glijdt. Maar mijn bovenhaar heeft kleine haakjes, wat betekent dat het hoog poreus is. Tevens heb ik fijn maar veel haar.

Hoe ik de Proteine Overload in 1 Wasdag Heb Verholpen

Na twee dagen rondgelopen te hebben met droog, stijf en broos haar, ging ik aan de slag om aan deze overload een einde te maken.

Ik begon met de Amazing Curls All-in-One Treatment in mijn natte haar, voegde wat extra water toe en ontklitte mijn haar met een borstel. Dit duurde bijna 20 minuten pfff...Ik heb trouwens bewust gekozen om met deze Treatment te starten ipv met de shampoo, anders was ik denk ik nog bezig geweest met het ontklitten..

Vervolgens liet ik het even zitten en spoelde het uit, maar mijn haar voelde nog steeds niet volledig gehydrateerd aan. Dus gebruikte ik onze Amazing Curls Clarifying Shampoo (game changer). Na het uitspoelen voelde ik meteen verschil; mijn haar was veel minder stug en zoveel meer gehydrateerd.

Daarna deed ik opnieuw de All-in-One Treatment erin, gebruikte de 'squish to condish' techniek en liet het erin zitten. Ten slotte bracht ik de Amazing Curls Styling Gel aan op kletsnat haar en liet het drogen. Het resultaat? Mooie glanzende, zachte, gehydrateerde krullen, precies zoals het hoort!

Conclusie: Gebruik goede hydraterende producten EN een Clarifing Shampoo om in 1 wasdag van je Proteine Overload af te komen. 

Wanneer kun je weer met Proteine beginnen?

Wellicht ben je benieuwd wanneer ik weer ben begonnen met het toevoegen van de proteïne druppels aan mijn haarproducten. Nou, dat was vrij snel. Twee wasdagen na de overload gebruikte ik bij een refresh weer een paar druppels proteïne die ik toevoegde aan de All-in-One Styling Cream.. De wasdag daarna heb ik opnieuw een paar druppels per sectie toegevoegd in mijn Styling Gel.

Gelukkig had ik geen rare reacties, maar dit kan natuurlijk per persoon verschillen, dus begin altijd met mate.

Haarporositeit en Proteïne

Even tussendoor, weet je wat haarporositeit is? Het verwijst naar het vermogen van je haar om vocht en product  op te nemen en vast te houden. Dit wordt voornamelijk bepaald door de conditie van de haarschacht en de cuticula, de buitenste laag van het haar.

Lage Porositeit

  • Kenmerken: Haar met lage porositeit heeft een dichte cuticula die moeilijk vocht en proteïnen doorlaat.
  • Aanbevolen Proteïnes: Kleine proteïnen zijn geschikter voor laag poreus haar omdat ze beter kunnen doordringen en het haar van binnenuit kunnen versterken zonder een zware opbouw op de buitenste laag.

Medium Porositeit

  • Kenmerken: Haar met medium porositeit heeft een evenwichtige cuticula die vocht en proteïnen redelijk goed kan opnemen en vasthouden. Dit haartype is meestal gezond en heeft minder onderhoud nodig.
  • Aanbevolen Proteines: Kleine en middelgrote proteïnen, zoals hydrolyseerd zijde of tarweproteïne, zijn meestal geschikt omdat ze zowel aan de buitenkant als in de kern van het haar kunnen werken.

Hoge Porositeit

  • Kenmerken: Haar met hoge porositeit heeft een open cuticula die gemakkelijk vocht en proteïnen opneemt, maar ook snel verliest.
  • Aanbevolen Proteïnes: Zowel grote als kleine proteïnen kunnen nuttig zijn. Grote proteïnen kunnen helpen om de buitenste laag van het haar te beschermen, terwijl kleine proteïnen diepere schade kunnen herstellen.

Welke factoren beinvloeden de haarporositeit?

Genetica speelt een grote rol; sommige mensen hebben van nature laag poreus haar, terwijl anderen hoog poreus haar hebben. Chemische behandelingen zoals verven en bleken kunnen de cuticula beschadigen, wat leidt tot hogere porositeit. Regelmatig gebruik van hittegereedschappen zoals föhns en stijltangen kan ook de cuticula beschadigen en de porositeit verhogen. En vergeet niet omgevingsfactoren zoals zon, wind en vervuiling, die ook invloed kunnen hebben op je haarporositeit.

Grote en Kleine Proteïnes

Grote en kleine proteïnen spelen een belangrijke rol bij het bepalen van hun geschiktheid voor verschillende haartypes.

Grote proteïnes zoals Keratine, Wheat, Oat, Soy (dus zonder Hydrolyzed ervoor) en collageen bieden externe bescherming en zijn nuttig voor beschadigd of gestyled haar, maar ze dringen niet diep door in het haar, waardoor ze minder effectief zijn voor laag poreus haar.

Kleine proteïnen zoals hydrolyzed keratine, silk, wheat, soy, oat,(dus met hydrolyzed ervoor) kunnen dieper in het haar doordringen, wat ze ideaal maakt voor zowel laag, medium als hoog poreus haar en haar dat interne versterking nodig heeft.

Conclusie

Het is belangrijk om je haar goed te observeren en specifieke tests uit te voeren om nauwkeurig je haarporositeit te bepalen. Op basis hiervan kun je je haarverzorgingsroutine aanpassen, zodat je problemen zoals proteïne overload kunt voorkomen en kunt zorgen voor gezond, glanzend en veerkrachtig krullend haar.

Ik hoop dat mijn verhaal je heeft geholpen om beter te begrijpen wat een proteïne overload is en hoe je het kunt voorkomen en behandelen. Vergeet niet om altijd goed naar je haar te luisteren en aanpassingen te maken op basis van wat je haar nodig heeft. Succes!

Older Post
Newer Post
Back to top

Shopping Cart

Your cart is currently empty

Shop now