krullen in de winter

PLUISVRIJE KRULLEN IN DE WINTER

Onze krullen verdienen extra liefde in de winter. Het is namelijk kouder en de lucht is droger dan in de zomer. Dit kan zorgen voor extreem droge en pluizige krullen. Wat is daar tegen te doen? Let vooral op ingrediënten in je CG producten. Je haar heeft in de winter misschien wat anders nodig dan in de zomer, weest extra lief voor je haar in de koude maanden! 

Dit zijn algemene dingen die je kunt toepassen / waar je rekening mee kunt houden:

  • Doe 1x per 2 weken een haarmasker.
  • Probeer eens een appel cider vinegar (ACV) rinse.
  • Probeer een pre-poo voordat je je krullen gaat wassen.
  • Pas op met coltruien, sjaals of mutsen, deze zorgen voor statisch en pluizig haar.
  • Borstel je haar voorzichtig uit de knoop, het liefst met conditioner onder de douche.
  • Ga liever niet met nat haar naar buiten als het vriest. Bescherm je (natte) haar me een muts of capuchon.

MASKERS

Doordat je haar droger is, raad ik je een haarmasker aan. Doe dit in ieder geval 1 keer in de 2 weken. Kies een masker uit dat vocht in het haar brengt, dit is af te lezen van de ingrediëntenlijst op de achterkant van een product. Vocht inbrengende ingrediënten zijn: aqua, shea butter, glycerine, avocado, natuurlijke oliën zoals kokos-, olijf- en arganolie. 

 

PRE-POO MET OLIE

Een pre-poo staat voor pre-(sham)poo en pas je toe vóórdat je je haar gaat wassen. Je gebruikt hiervoor een olie,. De olie masseer je in op de hoofdhuid en laat je vervolgens een uurtje zitten. Ik zou afraden met olie in je haar te slapen. Was de olie er na 60 minuten uit met een shampoo en vervolg daarna je wasdag routine.

Je kan zelf ook een mix maken met vocht inbrengende oliën, zoals kokosolie en/of olijfolie (hoge porositeit) of zonnebloemolie of avocado-olie (lage porositeit).

VERMIJD HUMECTANTS (GLYCERINE, GLYCOL ETC.)

Humectants (bevochtigingsmiddel) zitten in veel krullen producten juist omdat het zo helpt bij het inbrengen van vocht. Een humectant trekt vocht uit de omgeving naar zich toe. Alleen bij gebruik van humectants in de winter kan leiden tot droog haar, omdat een humectant dus vocht naar zich toetrekt, wat resulteert in droge/pluizige krullen. 

Je kunt humectants herkennen aan termen als glycerine, glycol, sorbitol, panthenol, honing enzovoorts. Glycerine is zo sterk, dat sommige curlies (met name lage en medium porositeit) last kunnen krijgen van extra pluis bij extreme weersomstandigheden (droog weer of extreem nat weer). Probeer daarom humectants te vermijden in je routine in de winter. Dit werkt niet voor iedere krullenbol, maar het is zeker het proberen waard. 

Wil je niet allerlei nieuwe producten kopen zonder glycerine? Je kunt ook je normale routine met CG producten volgen en afsluiten met een product zónder glycerine.

LOG METHODE

Deze methode kun je toepassen om je krullen te stylen. L staat voor liquid, oftewel leave-in conditioner. De O staat voor olie en de G voor gel. Je kunt vocht in je haar behouden door het te sealen met een olie. Als je je haar hebt gewassen en je stylingroutine doet, breng je eerst een leave-in conditioner aan. Als tweede stap neem je wat olie tussen je handpalmen en verdeel je dit door de punten. Als laatste breng je een gel aan. Door je haren te sealen blijft het vocht langer in je krullen behouden. Olies die je hiervoor kunt gebruiken zijn bijvoorbeeld Jojoba olie, Castor olie of amandelolie. 

 

Door: Merel Mulderij

Terug naar blog