feiten en fabels over krullend haar

Feiten & Fabels over Krullend Haar

Feit of Fabel: "De Curly Girl Methode werkt voor alle krultypes."

Fabel:

Hoewel de Curly Girl Methode veel mensen met krullend haar heeft geholpen om gezondere en mooiere krullen te krijgen, werkt het niet noodzakelijkerwijs voor iedereen. Ieder haartype is uniek en wat voor de een werkt, werkt mogelijk niet voor de ander. Het kan zijn dat je moet experimenteren met verschillende producten en technieken om te ontdekken wat het beste werkt voor jouw krullen.

Feit of Fabel: "Je kunt geen siliconen meer gebruiken bij de Curly Girl Methode."

Feit:

De Curly Girl Methode raadt over het algemeen het vermijden van siliconen aan, omdat deze een barrière kunnen vormen op het haar en ophoping kunnen veroorzaken. Echter, niet alle siliconen zijn hetzelfde en sommige zijn oplosbaar in water en gemakkelijk uit te spoelen, waardoor ze wel geschikt zijn voor de Curly Girl Methode. Het is belangrijk om de ingrediëntenlijst van producten zorgvuldig te controleren en te kiezen voor siliconen die wateroplosbaar zijn als je de Curly Girl Methode volgt.

Feit of Fabel: "Niet alle siliconen zijn slecht bij de Curly Girl Methode."

Feit:

Hoewel de Curly Girl Methode over het algemeen het vermijden van siliconen aanbeveelt vanwege hun neiging om een barrière te vormen op het haar en ophoping te veroorzaken, is het belangrijk om te begrijpen dat niet alle siliconen hetzelfde zijn. Sommige siliconen zijn oplosbaar in water en gemakkelijk uit te spoelen, waardoor ze geschikt zijn voor de Curly Girl Methode.

Wateroplosbare siliconen worden vaak aangeduid met termen als "PEG" of "PPG" in hun naam, zoals PEG-8 Dimethicone of PPG-3 Benzyl Ether Myristate. Deze siliconen kunnen gemakkelijk worden uitgewassen met water en veroorzaken over het algemeen geen ophoping op het haar.

Het vermijden van siliconen bij de Curly Girl Methode is vooral gericht op niet-oplosbare siliconen, die een laagje op het haar vormen dat moeilijk uit te spoelen is en kan leiden tot verzadiging en ophoping. Deze siliconen worden vaak aangeduid met namen eindigend op "-cone", "-conol", "-xane" of "-siloxane", zoals Dimethicone, Cyclomethicone, Dimethiconol, etc.

Het is dus belangrijk om de ingrediëntenlijst van haarverzorgingsproducten zorgvuldig te controleren en te kiezen voor producten met wateroplosbare siliconen als je ervoor kiest om siliconen te gebruiken binnen de Curly Girl Methode. Op deze manier kun je genieten van de voordelen van siliconen zonder het risico op ophoping en verzadiging van het haar.

Feit of Fabel: "De Curly Girl Methode is alleen geschikt voor mensen met natuurlijk krullend haar."

Fabel:

Hoewel de Curly Girl Methode oorspronkelijk is ontwikkeld voor mensen met natuurlijk krullend haar, hebben ook mensen met golvend haar of zelfs golvend tot steil haar baat gehad bij het volgen van de principes van deze methode. De focus op hydratatie, minimale manipulatie en het gebruik van haarvriendelijke producten kan gunstig zijn voor allerlei haartypes, niet alleen voor krullend haar. Het draait allemaal om het vinden van wat werkt voor jouw unieke haarstructuur en behoeften.

Feit of Fabel: "Je kunt alleen hoog poreus haar hebben als je je haar hebt geverfd of gebleekt."

Fabel:

Hoewel chemische behandelingen zoals verven en bleken het haar kunnen beschadigen en de porositeit kunnen verhogen, zijn er ook andere factoren die van invloed kunnen zijn op de porositeit van het haar. Natuurlijke factoren zoals overmatige blootstelling aan de zon, hitte styling, chemische processen zoals permanenten, of gewoon genetica kunnen ook bijdragen aan een hogere porositeit. Het is belangrijk om te erkennen dat porositeit een complex kenmerk van het haar is dat door verschillende factoren kan worden beïnvloed, niet alleen door chemische behandelingen.

Feit of Fabel: "Hoog poreus krullend haar is van nature droger."

Feit:

Hoog poreus haar heeft vaak moeite om vocht vast te houden vanwege de wijde openingen in de haarschubben. Hierdoor verdampt vocht snel, wat resulteert in droger haar dat meer behoefte heeft aan hydratatie en verzorging.

Feit of Fabel: "Hitte beschadigt hoog poreus krullend haar meer dan andere haartypes."

Feit:

Door de wijde openingen in de haarschubben kan hoog poreus haar gemakkelijk beschadigd raken door hitte, zoals föhnen of het gebruik van stijltangen. Het is belangrijk om voorzichtig te zijn bij het toepassen van warmte op dit haartype en altijd een hittebeschermend product te gebruiken.

Feit of Fabel: "Medium poreus krullend haar is het gemakkelijkst te stylen."

Fabel:

Medium poreus haar kan gemakkelijk vocht vasthouden en is over het algemeen minder vatbaar voor breuk dan hoog poreus haar, maar het kan nog steeds specifieke zorg nodig hebben om het beste uit je krullen te halen. Het kiezen van de juiste producten en stylingtechnieken blijft cruciaal voor het behoud van gezonde, veerkrachtige krullen.

Feit of Fabel: "Medium poreus krullend haar heeft minder kans op productophoping."

Feit:

Vanwege de gemiddelde porositeit hebben de haarschubben van medium poreus haar een optimale balans tussen openen en sluiten, waardoor producten gemakkelijker kunnen worden opgenomen zonder ophoping. Het is echter nog steeds belangrijk om regelmatig te reinigen en het haar te hydrateren om de gezondheid van de krullen te behouden.

Feit of Fabel: "Laag poreus krullend haar heeft minder behoefte aan proteïne."

Fabel:

Hoewel laag poreus haar van nature minder poreus is en dus minder snel proteïne verliest, kan het nog steeds baat hebben bij proteïnebehandelingen om de algehele gezondheid en veerkracht van het haar te verbeteren. Het is echter belangrijk om de proteïnebehandelingen te matigen en niet te overdrijven, om te voorkomen dat het haar stijf en broos wordt.

Feit of Fabel: "Laag poreus krullend haar neemt langzaam vocht op."

Feit:

Laag poreus haar heeft gesloten haarschubben, waardoor het moeilijker is voor vocht om door te dringen. Hierdoor kan het haar langzamer vocht opnemen, wat kan resulteren in droogheid als het niet regelmatig wordt gehydrateerd met vochtinbrengende producten. Het is belangrijk om hydraterende producten te gebruiken die het haar helpen vocht vast te houden en te verzachten.

Feit of Fabel: "Proteïnen zijn alleen geschikt voor beschadigd haar."

Fabel:

Proteïnen kunnen ook gunstig zijn voor gezond haar! Hoewel ze bekend staan om hun herstellende eigenschappen voor beschadigd haar, kunnen proteïnen ook helpen bij het versterken en beschermen van gezond haar. Ze vullen de natuurlijke proteïnen in het haar aan, wat resulteert in meer veerkrachtige lokken. Het is echter belangrijk om de juiste balans te vinden en proteïnen niet te overdoseren, vooral niet bij haar met een lage porositeit.

Feit of Fabel: "Grote proteïnen, zoals hydrolyzed wheat protein, oat en pea, zijn niet echt grote proteïnen."

Feit:

Dat klopt! Hydrolyzed wheat protein, oat en pea worden vaak ten onrechte beschouwd als grote proteïnen vanwege hun naam, maar ze behoren eigenlijk tot de categorie van gehydrolyseerde proteïnen. Gehydrolyseerde proteïnen zijn proteïnen die chemisch zijn afgebroken in kleinere fragmenten, waardoor ze gemakkelijker door het haar kunnen worden opgenomen. Deze gehydrolyseerde proteïnen zijn uitstekend geschikt voor het versterken en hydrateren van krullend haar, omdat ze diep in de haarschacht kunnen doordringen en de gezondheid van binnenuit kunnen verbeteren.

Feit of Fabel: "Shea Butter verstikt mijn krullen en maakt ze zwaar."

Fabel:

Shea Butter is eigenlijk een geweldig ingrediënt voor krullend haar! Het is een natuurlijke moisturizer die diep in het haar doordringt, waardoor het zacht en soepel blijft zonder het te verzwaren. Shea Butter helpt bij het voorkomen van vochtverlies en beschermt tegen schade door externe factoren, terwijl het tegelijkertijd de elasticiteit van je krullen behoudt. Kijk naar producten met Shea Butter als een van de belangrijkste ingrediënten voor intense hydratatie en zachte, pluisvrije krullen.

Feit of Fabel: "Hydrolyzed Wheat Protein maakt krullen stug en droog"

Fabel:

Dit is een veelvoorkomende misvatting! Hydrolyzed Wheat Protein is eigenlijk een uitstekend ingrediënt voor krullend haar, omdat het helpt bij het versterken en herstellen van beschadigd haar zonder het te verzwaren. Het dringt diep door in het haar om de structuur te versterken en de elasticiteit te verbeteren, waardoor je krullen veerkrachtiger en minder vatbaar voor breuk worden. Zoek naar producten met hydrolyzed wheat protein om je krullen te versterken en te beschermen tegen schade, terwijl ze toch zacht en flexibel blijven.Houdt er wel rekening mee dat de één meer proteine dan de ander kan handelen. Zoek naar de juiste balans.

Feit of Fabel: "Het is beter om je krullen te kammen wanneer ze nat zijn."

Fabel:

Dit is een veelvoorkomende misvatting! Krullend haar is op zijn kwetsbaarst wanneer het nat is, dus het kammen ervan kan leiden tot breuk en beschadiging. Het is beter om je krullen voorzichtig te ontwarren met je vingers of een grove kam terwijl ze doordrenkt zijn met masker/conditioner in de douche. Kammen of borstels gebruiken tijdens de styling doe je ook met product in je haar om schade te verminderen.

Feit of Fabel: "Alle stylingsproducten werken hetzelfde voor krullend haar."

Fabel:

Niet alle stylingsproducten zijn gelijk als het gaat om krullend haar! Krullen hebben specifieke behoeften, dus het is belangrijk om producten te kiezen die zijn ontworpen om de veerkracht, definitie en hydratatie van krullen te verbeteren. Zoek naar producten zoals curl creams, gels en mousses die zijn geformuleerd om de textuur van krullend haar te verbeteren zonder het te verzwaren. Experimenteer met verschillende producten om te ontdekken wat het beste werkt voor jouw krultype en gewenste stijl.

Feit of Fabel: "Alcoholvrije producten zijn altijd het beste voor krullend haar."

Fabel:

Dit is niet altijd het geval! Terwijl sommige alcoholsoorten uitdrogend kunnen zijn voor krullend haar, zijn niet alle alcoholen slecht. Fatty alcohols zoals cetylalcohol en stearylalcohol, kunnen juist vocht vasthouden en het haar verzachten zonder het uit te drogen. Let op de soorten alcohol in je haarproducten en vermijd alleen die welke bekend staan om uitdroging.

Alcoholen met een hoge vluchtigheid, zoals SD-alcohol, ethanol, alcohol denat, propanol en isopropylalcohol, staan ​​erom bekend dat ze uitdrogend kunnen zijn voor krullend haar. Deze alcoholen worden vaak gebruikt als oplosmiddelen en droogmiddelen in haarproducten en kunnen het natuurlijke vocht uit het haar onttrekken, waardoor het droog, broos en pluizig wordt. Het vermijden van producten die deze soorten alcoholen bevatten, kan helpen om de hydratatie en gezondheid van je krullen te behouden.

Feit of Fabel: "Het maakt niet uit welke shampoo ik gebruik, want het wordt toch uitgespoeld."

Fabel:

Dit is een veelvoorkomende misvatting! De juiste shampoo is essentieel voor krullend haar omdat het de basis legt voor een gezonde hoofdhuid en haar. Kies voor sulfaatvrije shampoos die mild reinigen zonder de natuurlijke oliën van je krullen te strippen. Zo blijven je krullen gehydrateerd en veerkrachtig. Kijk ook uit naar shampoos met vochtinbrengende ingrediënten zoals aloë vera of kokosolie om je krullen te voeden tijdens het reinigen.

Feit of Fabel: "Glycerine in stylingsproducten is slecht voor krullend haar vanwege het risico op pluizen in vochtige omstandigheden."

Feit:

Glycerine is een humectant, wat betekent dat het vocht uit de omgeving kan aantrekken en aan het haar kan binden. In vochtige omstandigheden kan dit leiden tot overmatige vochtopname door het haar, waardoor het kan gaan pluizen. Voor sommige mensen met krullend haar kan dit resulteren in pluizigheid en verlies van definitie van de krullen, vooral bij hoge luchtvochtigheid.

Feit of Fabel: "Proteïnen zijn vooral effectief in leave-in conditioners en haarmaskers."

Feit:

Leave-in conditioners en haarmaskers bieden langdurige hydratatie en kunnen proteïnen effectief laten doordringen in het haar om de kracht en elasticiteit te verbeteren. Deze producten hebben meer tijd om te werken en kunnen dieper in de haarschacht doordringen, waardoor ze ideaal zijn voor het gebruik van proteïnen.

Feit of Fabel: "Stylingsproducten met proteïnen kunnen krullen stug en broos maken."

Fabel:

Dit hangt af van het type proteïnen en de formule van het product. Sommige proteïnen, zoals hydrolyzed wheat protein, zijn lichtgewicht en kunnen het haar versterken zonder het te verzwaren of stug te maken. Het is belangrijk om te kijken naar producten met lichte proteïnen en om de proteïnen te combineren met voldoende hydratatie om stugheid te voorkomen.

Feit of Fabel: "Proteïnen zijn vooral nuttig voor beschadigd haar."

Feit:

Proteïnen kunnen beschadigd haar helpen herstellen en versterken door beschadigde delen van de haarschacht op te vullen en te versterken. Echter, zelfs gezond haar kan baat hebben bij het af en toe gebruiken van producten met proteine om de algehele kracht en veerkracht te verbeteren.We kennen zelfs mensen die dagelijks proteine. Ook hierin geldt, wat voor de een werkt zal niet altijd werken voor de ander.

Feit of Fabel: "Aqua in krullenproducten is gewoon kraanwater."

Fabel:

Hoewel "Aqua" simpelweg het Latijnse woord is voor water, wordt het in de ingrediëntenlijst van haarverzorgingsproducten gebruikt om gedestilleerd water aan te duiden, geen gewoon kraanwater. Gedestilleerd water is water dat is geproduceerd door destillatie, waarbij onzuiverheden worden verwijderd door verdamping en condensatie. Dit proces resulteert in zuiver water zonder mineralen of verontreinigingen die in kraanwater aanwezig kunnen zijn.

Het gebruik van gedestilleerd water in haarverzorgingsproducten heeft voordelen, omdat het puur en neutraal is, waardoor het minder kans heeft op irritatie of opbouw op het haar en de hoofdhuid. Bovendien fungeert het als een drager voor andere ingrediënten in het product, waardoor ze gelijkmatig over het haar kunnen worden verdeeld.

Dus, hoewel "Aqua" technisch gezien water betekent, is het belangrijk om te weten dat het in haarverzorgingsproducten meestal gedestilleerd water is en niet zomaar kraanwater.

 

NOTE:

Het is belangrijk om te onthouden dat de behoeften van krullend haar kunnen variëren, dus het is een goed idee om te experimenteren met verschillende producten en formules om te ontdekken wat het beste werkt voor jouw krultype en conditie van je haar.

Back to blog