DE MEEST VOORKOMENDE STRUGGLES MET KRULLEND HAAR EN DE OORZAKEN HIERVAN

DE MEEST VOORKOMENDE STRUGGLES MET KRULLEND HAAR EN DE OORZAKEN HIERVAN

DE MEEST VOORKOMENDE STRUGGLES MET KRULLEND HAAR EN DE OORZAKEN HIERVAN

 

Krullend haar is prachtig en uniek, maar iedere curly girl weet hoe lastig het kan zijn om te onderhouden. Krullen hebben namelijk de neiging om snel droog en pluizig te worden, en het kan een uitdaging zijn om de tangles in bedwang te houden. In deze blog ga ik in op de meest voorkomende struggles met krullend haar en de oorzaken hiervan, en geef ik tips over hoe je deze problemen kunt oplossen.

 

 • Droog haar

  Droog haar is een veelvoorkomend probleem bij krullend haar. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals het gebruik van agressieve haarproducten, te vaak wassen van het haar, of het overmatig gebruik van hitte-styling tools. Ook kan droog haar een gevolg zijn van het ontbreken van vocht in de lucht.

  Om droog haar te voorkomen is het belangrijk om het haar niet te vaak te wassen en om milde haarproducten te gebruiken die curly girl friendly zijn. Het voordeel van CG friendly producten is dat deze geen ingrediënten bevatten die schadelijk, en dus uitdrogend, zijn voor het haar, vooral voor krullend haar. Ook is het belangrijk om producten te kiezen die het haar moisturized en dit ook langer zo houd, denk aan een wekelijkse deep conditioner en een leave-in conditioner. Een leave-in conditioner voegt vocht toe aan het haar en maakt het haar zacht en glanzend.

   

  • Pluizig haar
  Krullend haar is een stuk droger dan stijl haar, dit veroorzaakt extra pluis. Dit betekent dus ook, hoe beter het haar gehydrateerd is, hoe minder het pluist. Verder kunnen externe factoren ook een rol spelen in pluizig haar. Denk bijvoorbeeld aan het slapen op een katoenen kussensloop in plaats van satijn, wind die je haar alle kanten opstuurt en het overmatig aanraken van je haar. 

   Pluizig haar geheel voorkomen is bij krullen zo goed als onmogelijk, uiteraard zijn er wel manieren om dit te limiteren: 

   • Zorg dat je haar goed gevoed is en dat je de juiste producten gebruikt voor het huidige seizoen
   • Gebruik voldoende producten en producten die pluis verminderen, zoals een gel
   • Slaap op een satijnen kussensloop of met een satijnen bonnet 
   • Borstel het haar nooit als het droog of handdoekdroog is, altijd wanneer het nat is en er product in het haar zit 

   Leer de pluis ook zeker accepteren! Het is iets wat bij je krullen hoort en waar niks mis mee is. Uiteindelijk is het slechts een persoonlijke voorkeur. 

    

   • Gespleten haarpunten

    Gespleten haarpunten zijn een veelvoorkomend probleem bij krullend haar. Dit komt doordat de krullen van nature kwetsbaarder zijn en sneller breken dan steil haar. Als je eenmaal gespleten haarpunten hebt is helaas de enige oplossing om hier vanaf te komen om het af te knippen. Dit wil je zo snel mogelijk doen zodat de gespleten haarpunten niet verder omhoog splitsen. 

    Wel is het mogelijk om dit zoveel mogelijk te voorkomen! Om dit te voorkomen is het belangrijk om het haar regelmatig te laten knippen, zodat de dode haarpunten worden verwijderd. Het oude haar is een stuk zwakker en heeft sneller de neiging om te gaan splitsen. Verder wil je voorzichtig zijn wanneer je haar in een kwetsbare staat is, dit is wanneer het nat is of juist heel droog is. Puntje bij paaltje komt het weer neer op het goed voeden en verzorgen van je haar met de juiste producten. 

     

    • Het stylen van krullend haar

     Ken je dat gevoel dat je dat de ene week je haar top zit en de andere week totaal niet? Hoe kan dat toch als je dezelfde producten gebruikt…  Het Krullen hebben namelijk de neiging om snel te krimpen en hun vorm te verliezen. Ook kan het stylen van krullend haar veel tijd en moeite kosten.

     Om het stylen van krullend haar gemakkelijker te maken is het belangrijk om het haar te wassen en te verzorgen met milde haarproducten die het haar niet uitdrogen. Ook kan het helpen om het haar te stylen als het nog vochtig is, bijvoorbeeld door het gebruik van een curl defining product zoals de gel van [merknaam]. Deze gel geeft de krullen definitie en zorgt ervoor dat de krullen langere tijd in model blijven.

     Daarnaast is het belangrijk om het haar niet te veel aan te raken of te borstelen als het droog is, omdat dit kan leiden tot pluizigheid en kroezen. In plaats daarvan kun je het haar voorzichtig met je vingers in model brengen of een diffuser gebruiken om de krullen te drogen.

      

     • Beschadigd haar

      Krullend haar kan snel beschadigd raken, bijvoorbeeld door het gebruik van agressieve haarproducten, het vaak stylen van het haar, of het gebruik van hitte-styling tools. Beschadigd haar kan leiden tot droogheid, pluizigheid, gespleten haarpunten, en haaruitval.

      Om beschadigd haar te voorkomen is het belangrijk om het haar te verzorgen met de juiste haarproducten om te voldoen aan de wensen van je haar en het niet te vaak te stylen met hitte-styling tools. Ook kan het helpen om het haar regelmatig te laten knippen, zodat de dode haarpunten worden verwijderd en het haar gezond blijft.

       

      CONCLUSIE

      Zoals je waarschijnlijk wel hebt gemerkt tijdens het lezen van deze blog wordt hetzelfde regelmatig herhaald. De meeste veelvoorkomende problemen met krullend haar leiden terug naar de verzorging hiervan. De producten die je gebruikt, en of dit de juiste zijn, de manier hoe je ermee omgaat, gebruik je bijvoorbeeld veel hitte op je haar, maar ook zeker de externe factoren. Krullend haar zal altijd meer werk zijn dan stijl haar, maar je krijgt er ook zoveel voor terug. Naarmate je haar gezonder wordt, en je een vaste, passende, routine hebt, zal je veel van de bovenstaande problemen langzaam maar zeker zien verdwijnen.

       

      Door: Merel Mulderij

      Terug naar blog